Falšování a úpravy medu
Bohužel med je nejvíce falšovaná potravina u nás. Nejde jen o společnost VČELPO, která prodávala zaručeně Český med s Antibiotiky, který ve skutečnosti dovážela z Ukrajiny a loni u nás prodávala český med s chloramfenikolem. V obchodních řetězcích se často prodávají směsné medy z EU a mimo EU. Většina vzorků prodávaných v Naší obchodní síti je dlouhodobě nevyhovující a bohužel se do falšování medů ve velkém pouštějí i někteří včelaři a nakupují k tomu různé sirupy pro krmení včel, protože laboratoře hledají v medu především cukr. ( viz odkaz na úvodní straně) Nakupujeme-li med v řetězcích, je třeba si uvědomit, že mnozí včelaři dávají do výkupu med, který z různých důvodů nechtějí prodat svým zákazníkům, aby o ně nepřišli - výkupní ceny jsou totiž nízké. Nejlepší med je přímo od včelaře.
Pro zákazníky by měli platit následující zásady:
- Český květový med kromě akátového poměrně rychle krystalizuje pokud tomu tak není med je nějakým způsobem poškozený.
- Lesní medovicový med krystalizuje pomalu, pokud ho rozhřejete měl by vydržet nějakou dobu tekutý - pokud začne hned krystalizovat, není to v pořádku.
- Med falšovaný sirupem se velmi rychle rozpouští ve vodě - pokud dáte lžíci medu do vody med by měl klesnout na dno.
- Nedoporučuji kupovat jiné než ryze české medy nejlépe přímo od včelaře ! Dále je třeba si uvědomit, že při výkupní ceně lesního medu okolo 80 kč od včelařů při ceně sklenice s víčkem cca 10 kč a 15% DPH musí být konečná cena českého medu nejméně 180-200 korun za 1kg v obchodním řetězci. Květový med může být asi o 20kč levnější. Nižší cena při deklarovaném českém medu je podezřelá. Při nízkých výkupních cenách medu výkupci vykoupí jen zlomek medu nabízeného v naší obchodní síti a drtivá většina medů v obchodech je proto dovoz a z důvodu nechutnosti těchto medů jsou medy různě míchány pro přijatelnější chuť.
- Med na pečení - je terminus technikus produktu, který není med.
Co je pastování medu ?
Pokud je medem během krystalizace opakovaně prudce mícháno v určitých intervalech - například pomocí nástavce nasazeného na elektrickou vrtačku nebo pomocí pastovacího zařízení, med je tzv. zpastován, jemně zkrystalizuje a je pak měkčí díky tomu,že se do něj dostane vzduch. Tato úprava medu byla před zhuba 10 lety velmi populární, nejedná se o falšování medu, nicméně do stejného objemu se vejde méně medu a tím vzroste i kdyby med nebyl dražší cena medu pro koncového zákazníka. Podle mého názoru problém s roztíráním medu je zejména při skladování v nízkých teplotách, což je nutné při podeji medu po 5 kg sklenicích jak bylo dříve obvyklé. Při prodeji medu po 720 ml sklenicích (necelý 1kg medu ) lze právě používanou sklenici nechat v kuchyňské lince, med je sice skladován při nevyhovujících podmínkách, ale pouze po dobu několika týdnů a při vyšších teplotách není nutno pro snadné roztírání med pastovat, protože teplý med se roztírá snadno. Pastovaný med tedy ocení lidé s malou spotřebou medu,kteří z tohoto důvodu skladují med v lednici a nebo ti, co mají velmi teplé byty, kde teploty přesahují dlouhodobě 24°C. V každém případě údaj o tom,že med je pastovaný by měl být napsán na sklenici.